Otevřený dopis Pavlu Šporclovi

27. 03. 2021 9:33:17
Vážený pane, Velmi si vážím toho, že jste jako jeden z mála významných a známých umělců oslovil premiéra a vládu této země, abyste se vyjádřil ke stavu naší kultury a hudebního školství.

Jsem učitelkou hudební výchovy a literatury na gymnáziu a uvědomuji si, jaký význam mají pro komplexní rozvoj lidské osobnosti předměty estetické výchovy hudební i výtvarné, a to nejen pro lidi humanitně zaměřené, ale i přírodovědně. Vždyť víme, že např. Albert Einstein, když promýšlel své teorie, u toho hrál na violu...

A jelikož jste populární a mnoha lidmi sledovaná osobnost, předseda vlády ihned zareagoval na Váš dopis a slíbil osobní setkání s Vámi. Nevím, zda-li k němu došlo či nikoli, nicméně mediální dopad byl okamžitý, ihned o tom informovala všechna média.

Jenže, pane Šporcle, vězte, že touto reakcí jste byl pouze zneužit k mediální propagandě pana Babiše a vlády. Tady totiž NIKDO z vládnoucího establishmentu nemá zájem cokoli na stavu naší kultury měnit a to, že svobodní umělci PADAJÍ NA ÚSTA, je ZÁMĚR, jehož cílem je ZNIČIT SVÉBYTNOU ČESKOU KULTURU a udělat z nás jen roboty, otroky, kteří budou pracovat v zájmu nadnárodního globálního řízení v montovnách korporací, protože soukromý sektor také nebude existovat. MY, OBYČEJNÍ LIDÉ, byť jakkoli talentovaní, jsme pro ně jen PÓVL, který si nezaslouží nic jiného.

A počátkem PLNĚNÍ tohoto cíle je zničit naše světově unikátní základní umělecké školství (viz nesmyslný zákaz výuky, když se ve výuce potkávají převážně dvě osoby) a omezit a postupně i odstranit z osnov předměty, které by snad příliš rozvíjely naši tvořivost a fantazii, a to vše, jak píšete, tichou cestou v mlze nouzového stavu. Ministr Plaga se také netají tím, že výuka by i za „normálních“ podmínek měla zůstat z větší části, ne-li celá, distanční, proto také dochází k posílení IT předmětů. Nechtějí totiž, aby se děti ve škole potkávaly, aby se smály a byly šťastné, nedejbože vzdělané. Chtějí děti depresivní, v budoucnosti lehce ovladatelné.

Píšete o streamování některých koncertů a divadelních představení, ano, i TO je záměr. Je to příprava na NOVÝ NORMÁL, kdy bude kultura přenášená jen televizními kanály, a tudíž bude moci být podřízena přísné cenzuře a jen Vyvolení, schválení establishmentem, budou moci kulturu provozovat pod přísným dohledem vládnoucí elity.

A všechna tato opatření se zavádí pod rouškou tzv. kovidpandemie, kdy smrtnost viru Covid 19 je cca 0,3 procent a 99,7 procent obyvatel se z této nemoci vyléčí.

TOMU VŠEMU, co výše popisuji, se, pane Šporcle, se říká FAŠISMUS.

Pane Šporcle, bylo by namístě, kdybyste to vy, významní umělci, herci, malíři už KONEČNĚ POCHOPILI, přestali prodávat své hudební nástroje a čekat na tu nedůstojnou almužnu od pana Babiše a přidali se k dalším lidem, podnikatelům, zaměstnancům, kteří se snaží, zatím celkem neúspěšně, celý tento trend, který možná v tuto chvíli zní hodně antiutopicky, zvrátit. Věřte, že tohle je jen začátek a bude ještě hůř, pokud s tím něco neuděláme.

Říká se, že tzv. Sametovou revoluci 1989 dělali studenti a umělci. Já jsem se jí jako studentka také aktivně účastnila. Kde jsou, pane Šporcle, umělci nyní? Kde jsou známí herci, hudebníci, kapely? Že byste už ztratili tu sociální citlivost nebo detektory na ZLO, které umělci měli v roce 1989?

Zmiňoval jste, pane Šporcle, knihu Po nás ať přijde potopa. Já Vám doporučím jinou, knížku Jevgenije Zamjatina MY. Byla napsána už v roce 1921, lidé jsou pod nadvládou jediného státu, nemají jména, ale čísla, a pokud chtějí něco cítit a tvořit, je jim vyoperován z mozku uzlíček fantazie. Je to tenká knížka a docela dobře se čte, i když je vám z ní dost blbě vzhledem k tomu, co se dnes na světě děje...

P.S. Byla bych velmi ráda, kdybych se v těchto prognózách mýlila

Autor: Gabriela Onderková | sobota 27.3.2021 9:33 | karma článku: 31.49 | přečteno: 2271x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.94 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1599

Jsem vášnivou zastánkyní svobody jedince a osobní odpovědnosti, nesnáším manipulaci a stádnost jakéhokoli typu, miluji humor a nadhled. Jsem euroskeptik. Věřím v Boha a tradiční hodnoty rodiny, jsem ráda, že mi můj syn může říkat mami a že se necítí jako TO (zatím :-)) Mám ráda pohádku o Šípkové Růžence a vůbec mí nevadí, že ji princ políbil bez jejího vědomí :-)Tento blog jsem si založila, protože občas potřebuji světu sdělit své myšlenky.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...